Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Szkoła Podstawowa im. Papieża Jana Pawła II w Moniatyczach

HARMONOGRAM I PROCEDURY PRZEPROWADZENIA EGZAMINU ÓSMOKLASISTY 2020

Utworzono dnia 06.06.2020

Harmonogram Egzaminu Ósmoklasisty

 

data

czas trwania egzaminu

 

język polski

 

 

16 czerwca (wtorek)

 

9.00 – 11.00 (120 min)

 

Matematyka

 

 

17 czerwca (środa)

 

9.00 – 10.40 (100 min)

 

język angielski

 

 

18 czerwca (czwartek)

 

9.00 – 10.30 (90 min)

 

Pozostałe klasy SP mają dnie wolne od zajęć zdalnych.

Nie odbywają się w tych dniach konsultacje dla klas IV-VII.

 

Procedury zapewnienia bezpieczeństwa
w Szkole Podstawowej
im. Papieża Jana Pawła II
w Moniatyczach
w związku z COVID-19
egzamin ósmoklasisty 2020

 
Na podstawie wytycznych ministra właściwego do spraw zdrowia, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania
W celu zapewnienia bezpieczeństwa podczas egzaminu ósmoklasisty szkoły podstawowej i ochrony przed rozprzestrzenianiem się COVID-19 w okresie ograniczonego funkcjonowania szkół w Szkole Podstawowej im. Papieża Jana Pawła II w Moniatyczach obowiązują specjalne poniższe Procedury bezpieczeństwa.
 
I Zasady ogólne
1. Za zapewnienie bezpieczeństwa i higienicznych warunków pobytu w Szkole Podstawowej im. Papieża Jana Pawła w Moniatyczach, zwanej dalej szkołą odpowiada Dyrektor Szkoły Podstawowej im. Papieża Jana Pawła II w Moniatyczach zwany dalej Dyrektorem.
2. W szkole stosuje się wytyczne ministra właściwego do spraw zdrowia, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania udostępnione na stronie urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania.
3 Wszystkie osoby wchodzące do szkoły dezynfekują dłonie lub zakładają rękawiczki ochronne, mają zakryte usta i nos oraz nie przekraczają obowiązujących stref przebywania.
4. Jedna grupa uczniów przebywa w wyznaczonej i stałej sali.
5. Z sali, w której przebywa grupa, są usunięte przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć lub dezynfekować.
6. W sali odległości pomiędzy stanowiskami dla uczniów wynoszą min. 1,5 m;
7. Uczeń posiada własny długopis i przybory które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku ucznia. Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów jedynie butelkę wody pitnej.
8. Sale są wietrzone przed i po egzaminie.
9. Należy ograniczyć aktywności sprzyjające bliskiemu kontaktowi pomiędzy uczniami.
10 W szatni jest wykorzystywany co drugi boks. Uczniowie przebywający na egzaminie korzystają z wyznaczonego miejsca.
11. Do szkoły nie będą wpuszczani: uczniowie oraz pracownicy z objawami chorobowymi wskazującymi na infekcję.
12. Na tablicy ogłoszeń w holu szkoły znajdują się numery telefonów do organu prowadzącego, stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz służb medycznych, z którymi należy się skontaktować w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u osoby znajdującej się na terenie placówki.
13. Podczas egzaminu w szkole mogą przebywać wyłącznie:
a) zdający,
b) osoby zaangażowane w przeprowadzenie egzaminu, tj. członkowie zespołów nadzorujących, obserwatorzy, osoby wyznaczone do przygotowania i obsługi sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w czasie egzaminu,
c) pracownicy niepedagogiczni odpowiedzialni za utrzymanie obiektu w czystości, dezynfekcję, obsługę szatni,
d) pracownicy odpowiednich służb np. medycznych, jeżeli wystąpi taka konieczność.
 
II Dyrektor:
 
1. przeprowadza szkolenie dla członków zespołów nadzorujących z zasad dotyczących bezpieczeństwa podczas egzaminu;
2. nadzoruje przygotowanie sal egzaminacyjnych zgodnie z wytycznymi;
3. zapewnia rezerwowych członków zespołu egzaminacyjnego;
4. nadzoruje prace porządkowe wykonywane przez pracowników szkoły zgodnie 
z powierzonymi im obowiązkami;
5. monitoruje codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania 
w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarno - higienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów 
w salach i w salach egzaminacyjnych, klawiatur, włączników
6. dba aby w salach, w których odbywa się egzamin nie było przedmiotów, których nie da się skutecznie zdezynfekować;
7. prowadzi komunikację z rodzicami dotyczącą bezpieczeństwa dzieci w placówce;
8. kontaktuje się z rodzicem/opiekunem prawnym – telefonicznie, w przypadku stwierdzenia podejrzenia choroby u ich dziecka;
9. informuje organ prowadzący o zaistnieniu podejrzenia choroby u dziecka, pracownika;
10. współpracuje ze służbami sanitarnymi;
11. instruuje pracowników o sposobie stosowania procedury postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia;
12. zapewnia taką organizację, która uniemożliwi stykanie się ze sobą poszczególnych grup uczniów, 
a dana grupa będzie przebywać w wyznaczonej, stałej sali, zaś grupą będą się zajmowali ci sami nauczyciele;
13. zapewnia pracownikom szkoły w razie konieczności zaopatrzenie w indywidualne środki ochrony osobistej – jednorazowe rękawiczki, osłonę na usta i nos.
14. dba, by w pomieszczeniach sanitarno - higienicznych były wywieszone plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje
 
III Każdy pracownik placówki zobowiązany jest do:
 
1) Stosowania zasad profilaktyki zdrowotnej:
a. regularnego mycia rąk przez 60 sekund mydłem i wodą lub środkiem dezynfekującym zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych,
b. kasłania, kichania w jednorazową chusteczkę lub wewnętrzną stronę łokcia,
c. unikania kontaktu z osobami, które źle się czują;
2) Dezynfekowania rąk niezwłocznie po wejściu do budynku placówki;
3) Informowania dyrektora lub osoby wyznaczonej na zastępstwo o wszelkich objawach chorobowych uczniów;
4) Postępowania zgodnie z zapisami wprowadzonymi procedurami bezpieczeństwa;
5) Zachowywania dystansu między sobą – minimum 1,5 m.
 
IV Osoby sprzątające w szkole po każdym dniu myją i dezynfekują:
 
1) ciągi komunikacyjne – myją;
2) poręcze, włączniki światła, klamki, uchwyty, poręcze krzeseł, siedziska i oparcia krzeseł, blaty stołów, z których korzystają uczniowie i nauczyciele, drzwi wejściowe do placówki, zabawki, szafki w szatni (powierzchnie płaskie), kurki przy kranach – myją i dezynfekują;
3) przeprowadzając dezynfekcję, przestrzegają zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. 
4) wietrzą pomieszczenia, w których odbyła się dezynfekcja, tak aby nie narażać uczniów ani innych pracowników na wdychanie oparów;
5) dbają, by przy wejściu do budynku szkoły znajdował się płyn dezynfekujący do rąk;
6) pracują w rękawiczkach.
 
V Nauczyciele – członkowie zespołów nadzorujących przebieg egzaminu:
 
1) uczestniczą w szkoleniu z zasad dotyczących bezpieczeństwa podczas egzaminu;
2) sprawdzają warunki do przeprowadzenia egzaminu – liczba uczniów zgodnie 
z ustaleniami, objawy chorobowe u uczniów;
3) w czasie trwania egzaminu stosują i przestrzegają obowiązujące dodatkowe procedury bezpieczeństwa;
4)dbają o to, by uczniowie regularnie myli ręce (w tym po skorzystaniu z toalety);
5) dbają o to, by uczniowie nie przebywali w bliskiej odległości;
6) ustalają sposoby szybkiej komunikacji z rodzicami/opiekunami ucznia.
 
V Przychodzenie/wychodzenie ucznia ze szkoły.
 
1. Do egzaminu może przystąpić wyłącznie uczeń zdrowy, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.
2. Jeżeli w domu przebywa osoba na kwarantannie lub izolacji nie wolno uczniowi brać udziału 
w egzaminie.
3. Uczniowie wchodzą do budynku szkoły zachowując bezpieczną odległość co najmniej 1,5m 
w maseczkach.
4. Po wejściu do budynku szkoły każdemu uczniowi (za uzyskaną od rodzica zgodą) mierzona jest temperatura bezdotykowym termometrem. Pomiaru dokonuje wyznaczony przez dyrektora pracownik szkoły.
5. W przypadku stwierdzenia przez pracownika odbierającego objawów chorobowych 
u ucznia, nie może on wejść do budynku szkoły. Pracownik informuje dyrektora lub osobę go zastępującą o zaistniałej sytuacji. Dyrektor lub osoba go zastępująca kontaktuje się (telefonicznie) z rodzicami/opiekunami ucznia i informuje o konieczności kontaktu z lekarzem oraz prosi o informację zwrotną dotycząca zdrowia ucznia. 
6. Uczeń po wejściu do szkoły dezynfekuje ręce lub przy przeciwwskazaniach zdrowotnych do stosowania środków dezynfekujących myje ręce.
 
VII Procedura postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia COVID-19 u ucznia szkoły.
 
1. W szkole wyznaczone zostało pomieszczenie do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe. Jest to gabinet profilaktyki zdrowotnej, który został zaopatrzony 
w maseczki, rękawiczki i fartuch ochronny oraz płyn do dezynfekcji rąk (w pomieszczeniu).
2. W przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u ucznia (takich jak kaszel, gorączka, duszności, katar), uczeń jest niezwłocznie izolowany od grupy – jest odprowadzany 
do gabinetu profilaktyki zdrowotnej.
3. Pracownik, który zauważył objawy chorobowe, informuje o tym dyrektora lub osobę 
go zastępującą.
4. Dyrektor kontaktuje się niezwłocznie – telefonicznie z rodzicem/opiekunem ucznia
i wzywa do niezwłocznego odbioru ucznia z placówki informując o powodach.
5. W przypadku ignorowania prośby o odbiór ucznia podejrzanego o zarażenie, Dyrektor 
ma prawo powiadomić o tym fakcie Policję oraz Powiatową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną.
6. Wskazany przez dyrektora pracownik (wychowawca) kontaktuje się telefonicznie 
z rodzicami pozostałych uczniów z grupy i informuje o zaistniałej sytuacji.
7. Uczeń w izolacji przebywa pod opieką pracownika, który zachowuje wszelkie środki bezpieczeństwa – przed wejściem i po wyjściu z pomieszczenia dezynfekuje ręce, przed wejściem do pomieszczenia zakłada maseczkę ochronną, fartuch ochronny i rękawiczki.
8. Rodzice izolowanego ucznia odbierają go ze szkoły przy głównych drzwiach wejściowych 
do budynku placówki. Uczeń jest przyprowadzony do rodzica przez pracownika, który się nim opiekował.
 
VIII Procedura postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia COVID-19 
u pracowników szkoły.
 
1. Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie zdrowe osoby, bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną.
2. W zajęcia nie są angażowani pracownicy powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka.
3. Gabinet profilaktyki prozdrowotnej jest pomieszczeniem, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zdiagnozowania objawów chorobowych (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn dezynfekujący). 
4. Pracownicy szkoły zostali poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów nie powinni przychodzić do pracy, pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno- epidemiologiczną, oddziałem zakaźnym, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
5. W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem należy niezwłocznie odsunąć go od pracy. Należy powiadomić właściwą miejscowo powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń.
6. Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik, należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi w podmiocie procedurami oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.) oraz zastosować się do indywidualnych zaleceń wydanych przez inspektorat sanitarny.
7. Należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
8. Dyrektor lub wyznaczony pracownik szkoły ustala listę osób przebywających w tym samym czasie w szkole, gdzie przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ oraz gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
9. Zawsze w przypadku wątpliwości należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej w celu konsultacji lub uzyskania porady.
10. W przypadku wystąpienia u pracownika szkoły lub nauczyciela niepokojących objawów sugerujących zakażenie COVID-19, pracownik niezwłocznie przerywa swoją pracę 
i informuje dyrektora – zachowując stosowny dystans i środki ostrożności, aby nie dochodziło 
do przenoszenia zakażenia.
11. Dyrektor lub osoba wyznaczona wstrzymuje przyjmowanie do szkoły kolejnych uczniów 
do czasu umycia i dezynfekcji obszaru, w którym przebywał i poruszał się pracownik.
12. Dyrektor lub osoba wyznaczona zawiadamia powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną (numer znajduje się na tablicy informacyjnej) i wprowadza do stosowania 
na terenie placówki instrukcje i polecenia przez nią wydawane.
13. Pomieszczenie, które przeznaczone było do izolacji osoby z objawami chorobowymi po opuszczeniu go przez taką osobę, jest myte i dezynfekowane.
14. Dyrektor informuje organ prowadzący o wszelkich stwierdzonych objawach chorobowych uczniów czy pracowników wskazujących na możliwość zakażenia COVID-19.
15. Dyrektor wraz z organem prowadzącym na podstawie wytycznych, instrukcji powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej podejmują decyzję odnośnie dalszych działań w przypadku stwierdzenia na terenie placówki zakażenia.
16. W przypadku uzyskania informacji od rodziców lub pracowników o potwierdzonym zarażeniu wirusem COVID-19 u osoby, która przebywała w ostatnim tygodniu w placówce, Dyrektor niezwłocznie informuje organ prowadzący i kontaktuje się z powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną celem uzyskania wskazówek, instrukcji do dalszego postępowania.
 
IX Przepisy końcowe
 
 1. Procedury bezpieczeństwa obowiązują w Szkole Podstawowej im. Papieża Jana Pawła II 
w Moniatyczach od dnia 6 maja 2020 r. do czasu ich odwołania.
 2. Wszyscy pracownicy i nauczyciele szkoły zobowiązani są do ich stosowania 
i przestrzegania.
 
 

Zegar

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Kwiecień 2024
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 38

W poprzednim tygodniu: 150

W tym miesiącu: 458

W poprzednim miesiącu: 594

Wszystkich: 49182

bip